Centraal Kerkbestuur Gent Stad

Deze webpagina is een inlichtingsbron voor de leden van de kerkraden die vallen onder het Centraal Kerkbestuur Gent Stad, maar mag ook geraadpleegd worden door andere geďnteresseerde derden.

Monast5

 

Verkiezingen

 

Aanwezigheidsquorum van de Kerkraad

Na de eerste aanstelling zullen bij de driejaarlijkse gedeeltelijke vernieuwingen van de Kerkraad, de uittredende leden vervangen worden door leden die de overige leden van de kerkraad gekozen hebben uit de lijst van kandidaat-leden.

Hierbij moet worden opgemerkt dat de aangestelde vertegenwoordiger van het representatief orgaan een volwaardig lid is van het bestuursorgaan en bijgevolg aan de stemmingen deelneemt.

 

Voor het geldig vergaderen van het bestuursorgaan moet het aanwezigheidsquorum bereikt zijn: de meerderheid van de zittende leden moet aanwezig zijn. De helft is dus niet voldoende.

 

Naargelang van het aantal zittende leden waaruit het bestuursorgaan bestaat, wordt de meerderheid berekend door de helft van het aantal zittinghebbende leden te vermeerderen met 1 (bij een even aantal leden) of met 0,5 (bij een oneven aantal).

 

Het aanwezigheidsquorum is dus afhankelijk van het feit of de grote of de kleine helft van de Kerkraad wordt herkozen.

 

Indien de kleine helft wordt herkozen, namelijk 2 van de 5 zittende leden van de kerkraad, dan blijven 3 zittende leden + de parochieverantwoordelijke over om tot verkiezing van de nieuwe leden van de kerkraad over te gaan.

 

Het minimum te bereiken aanwezigheidsquorum is dan: (4 / 2 ) + 1 = 3 leden.

 

Indien de grote helft wordt herkozen, namelijk 3 van de 5 zittende leden van de kerkraad, dan blijven 2 zittende leden + de parochieverantwoordelijke over om tot verkiezing van de nieuwe leden van de kerkraad over te gaan.

 

Het minimum te bereiken aanwezigheidsquorum is dan: (3 / 2) + 0,5 = 2 leden.

 

Als dat aantal niet bereikt is, kan niet op een geldige wijze worden gekozen.

 

Toepassing van artikel 6 van het Decreet

© PéDéWé 01.2009 Hoewel de teksten hoofdzakelijk gebaseerd zijn op wetteksten, decretale verordeningen en omzendbrieven, is de interpretatie die er aan wordt gegeven een persoonlijk standpunt dat noch de Vlaamse Regering en haar administratie(s), noch de burgerlijke overheden en haar administratie(s), noch de kerkelijke overheid en haar instelling(en) verbindt.