Centraal Kerkbestuur Gent Stad

Deze webpagina is een inlichtingsbron voor de leden van de kerkraden die vallen onder het Centraal Kerkbestuur Gent Stad, maar mag ook geraadpleegd worden door andere geďnteresseerde derden.

Monast5

 

Vernieuwing

Kerkraad, Gedeeltelijke 3-jaarlijkse vernieuwing

Bij alle gedeeltelijke vernieuwingen staat vast welke leden uittredend zijn: beurtelings de "kleine" en de "grote" helft, waarbij het aantal uittredende leden afhankelijk is van het aantal leden waaruit het bestuursorgaan is samengesteld (in principe 5 aangestelde of verkozen mandatarissen).

Bij de allereerste gedeeltelijke driejaarlijkse hernieuwing wordt vooraf de samenstelling van de “grote” en van de “kleine” helft vastgelegd; vervolgens wordt opnieuw bij lottrekking gekozen welke helft moet vervangen worden.

Indien bij de eerste gedeeltelijke vernieuwing van de kerkraad de “grote” helft wordt vervangen, dan wordt de “kleine” helft bij de tweede gedeeltelijke vernieuwing vervangen. De samenstelling van de helften en de beurtrol van de helften worden bij de volgende driejaarlijkse vernieuwingen gerespecteerd.

Het is de bedoeling dat alle aangestelde leden na 6 jaar vervangen worden ter gelegenheid van ofwel de allereerste, ofwel de tweede vernieuwing van de kerkraad.

Procedure bij de allereerste driejaarlijkse vernieuwing:

1.     De vertegenwoordiger van het representatief orgaan is niet onderhevig aan de procedure van de driejaarlijkse vernieuwing. Hij is wel stemgerechtigd bij de verkiezing van de kandidaat-mandatarissen;

2.     Aan elke aangestelde mandataris wordt een nummer bij lottrekking toegekend;

3.     Bij lottrekking wordt de effectieve samenstelling van de “grote” en de “kleine” helft bepaald. De “grote” helft telt 3 mandatarissen; de “kleine” helft telt 2 mandatarissen;

4.     Bij lottrekking wordt bepaald welke helft vervangen wordt; eerst de “grote” of eerst de “kleine” helft.

5.     De mandatarissen van de “andere” helft en de vertegenwoordiger van het representatief orgaan kiezen uit de lijst van kandidaat-mandatarissen, de nieuwe mandatarissen. De toepasselijke regels van artikel 7 van het Decreet moeten hierbij gerespecteerd worden, dit wil zeggen de kandidaat-mandatarissen worden bij geheime stemming met een gewone meerderheid verkozen. Bij staking van stemmen wordt tussen de mandatarissen die bij de staking van stemmen betrokken zijn, een nieuwe stemronde ingelegd. Staken de stemmen opnieuw, dan wordt de nieuwe mandataris bij lottrekking aangeduid.

6.     Het verloop van de procedure wordt in een proces-verbaal vastgelegd. Het proces-verbaal wordt ondertekend door de vertegenwoordiger van het representatief orgaan en de stemgerechtigde mandatarissen.

7.     Het proces-verbaal wordt met een eensluidende kopie aan de overheden binnen de 20 dagen toegestuurd.

Opmerking 1.: een voorbeeld proces-verbaal kan op Kerknet.be gedownload worden.

Het belang van het allereerste proces-verbaal van vernieuwing kan niet genoeg onderstreept worden. Het proces-verbaal is immers de wettelijke basis omtrent de te vervangen helft en omtrent de samenstelling van de te vervangen helft, voor alle volgende driejaarlijkse vernieuwingen.

Procedure bij de volgende driejaarlijkse vernieuwingen.

1.     De samenstelling van de te vervangen mandatarissen is definitief samengesteld ter gelegenheid van de allereerste driejaarlijkse vernieuwing van de kerkraad;

2.     De beurtrol van de te vervangen helften is bij de allereerste driejaarlijkse vernieuwing definitief vastgelegd.

3.     De effectieve verkiezing verloopt volgens de toepasselijke regels van artikel 7 van het Decreet.

4.     Het verloop van de procedure wordt in een proces-verbaal vastgelegd. Het proces-verbaal wordt ondertekend door de vertegenwoordiger van het representatief orgaan en de stemgerechtigde mandatarissen.

5.     Het proces-verbaal wordt met een eensluidende kopie aan de overheden binnen de 20 dagen toegestuurd.

Om alles tijdig klaar te krijgen wordt aangeraden om die vergadering te plannen in de maand februari van het verkiezingsjaar.

De uittredende leden zijn herverkiesbaar als zij nog voldoen aan de verkiesbaarheidvoorwaarden [zie Decreet,  art. 9 en art. 16] en zij zich kandidaat stellen.

Het proces-verbaal van de verkiezing wordt alleen ondertekend door de kiesgerechtigden, d.w.z. de helft die niet vervangen wordt en de vertegenwoordiger van het representatief orgaan.

Voor de notulen gelden de gewone regels, dit wil zeggen dat slechts de Voorzitter en de Secretaris de ontwerpnotulen, die binnen de termijn van 20 dagen aan de provincie worden toegestuurd en de notulen na de goedkeuring op de volgende vergadering, ondertekenen .

Bij de eerste samenstelling werden de leden van de kerkraad "aangesteld" en werd gesproken van aangestelde leden. Vanaf de eerste gedeeltelijke vernieuwing worden de uittredende leden vervangen door "verkozen" leden, die door de overblijvende leden (de “andere” helft en de vertegenwoordiger van de bisschop), worden gekozen uit de lijst van kandidaten die wordt opgesteld door de aangestelde vertegenwoordiger.

Toepassing artikel 6 van het Decreet

© PéDéWé 01.2009 Hoewel de teksten hoofdzakelijk gebaseerd zijn op wetteksten, decretale verordeningen en omzendbrieven, is de interpretatie die er aan wordt gegeven een persoonlijk standpunt dat noch de Vlaamse Regering en haar administratie(s), noch de burgerlijke overheden en haar administratie(s), noch de kerkelijke overheid en haar instelling(en) verbindt.