CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD

 

Jakobijnenstraat 4 te 9000 Gent

 

Vernieuwingen

Aantal te verkiezen leden Kerkraad

 

De kerkraad bestaat uit vijf leden en de door het erkend representatief orgaan aangestelde verantwoordelijke van de parochie of zijn vervanger, die er van rechtswege deel van uitmaakt.

Toepassing artikel 5 van het Decreet

 

Aanwezigheidsquorum van de Kerkraad

 

Na de eerste aanstelling zullen bij de driejaarlijkse gedeeltelijke vernieuwingen van de Kerkraad, de uittredende leden vervangen worden door leden die de overige leden van de kerkraad gekozen hebben uit de lijst van kandidaat-leden.

 

Hierbij moet worden opgemerkt dat de aangestelde vertegenwoordiger van het representatief orgaan een volwaardig lid is van het bestuursorgaan en bijgevolg aan de stemmingen deelneemt.

 

Voor het geldig vergaderen van het bestuursorgaan moet het aanwezigheidsquorum bereikt zijn: de meerderheid van de zittende leden moet aanwezig zijn. De helft is dus niet voldoende.

 

Naargelang van het aantal zittende leden waaruit het bestuursorgaan bestaat, wordt de meerderheid berekend door de helft van het aantal zittinghebbende leden te vermeerderen met 1 (bij een even aantal leden) of met 0,5 (bij een oneven aantal).

 

Het aanwezigheidsquorum is dus afhankelijk van het feit of de grote of de kleine helft van de Kerkraad wordt herkozen.

 

Indien de kleine helft wordt herkozen, namelijk 2 van de 5 zittende leden van de kerkraad, dan blijven 3 zittende leden + de parochieverantwoordelijke over om tot verkiezing van de nieuwe leden van de kerkraad over te gaan.

 

Het minimum te bereiken aanwezigheidsquorum is dan: (4 / 2 ) + 1 = 3 leden.

 

Indien de grote helft wordt herkozen, namelijk 3 van de 5 zittende leden van de kerkraad, dan blijven 2 zittende leden + de parochieverantwoordelijke over om tot verkiezing van de nieuwe leden van de kerkraad over te gaan.

 

Het minimum te bereiken aanwezigheidsquorum is dan: (3 / 2) + 0,5 = 2 leden.

 

Als dat aantal niet bereikt is, kan niet op een geldige wijze worden gekozen.

Toepassing van artikel 6 van het Decreet

 

Gedeeltelijke 3-jaarlijkse vernieuwing

 

1.       Bij elke gedeeltelijke vernieuwing van de kerkraad en staat vast welke leden uittredend zijn: beurtelings de "kleine" en de "grote" helft. Het aantal uittredende leden en te begeven mandaten is aldus gekend.

2.       De parochieverantwoordelijke deelt schriftelijk aan de parochiegemeenschap het aantal te begeven mandaten mee en verzoekt aan de leden van de parochiegemeenschap om te kandideren.

De uittredende leden zijn herverkiesbaar als zij nog voldoen aan de verkiesbaarheidvoorwaarden [zie Decreet, art. 9 en art. 16] en zij zich kandidaat stellen.

 

Ter zelfde tijd kondigt de parochieverantwoordelijke de effectieve verkiezingsdatum en verkiezingplaats mee.

 

Om alles tijdig klaar te krijgen wordt aangeraden om die vergadering te plannen in de maand februari van het verkiezingsjaar.

 

3.       Op de verkiezingsdag kiezen de overblijvende zittende leden en de parochieverantwoordelijke bij gewone meerderheid de nieuwe leden van de kerkraad uit de leden die vermeld zijn op de lijst van kandidaat-leden.

4.       Het proces-verbaal van de verkiezing wordt alleen ondertekend door de kiesgerechtigden, d.w.z. de kleine helft of de grote helft en de vertegenwoordiger van het representatief orgaan.

5.       Het proces-verbaal wordt genotuleerd op de eerstvolgende vergadering van de kerkraad. Voor de ondertekening van de notulen gelden de gewone regels.

 

Vanaf de eerste gedeeltelijke vernieuwing worden de uittredende leden vervangen door "verkozen" leden. De overige zittende leden zijn “aangestelde” leden tot hun herverkiezing of definitieve vervanging.

Toepassing artikel 5 t.e.m. 7 van het Decreet

 

Gewone meerderheid

 

Bij de verkiezing van de mandatarissen van de Kerkraad moet de gewone meerderheid bereikt worden.

 

De gewone meerderheid wordt als volgt berekend:

 

Naargelang van het aantal leden waaruit het bestuursorgaan bestaat, wordt de meerderheid berekend door de helft van het aantal uitgebrachte stemmen te vermeerderen met 1 (bij een even aantal leden) of met 0,5 (bij een oneven aantal). De blanco of de ongeldige stemmen worden meegeteld.

 

Voorbeeld: als in de raad zes leden zitting hebben, wordt de gewone meerderheid bereikt bij vier stemmen (de helft van zes + één).

 

In het geval van vijf leden is de gewone meerderheid drie leden (de helft van vijf + een half).

 

Als het aantal geldige stemmen niet bereikt is, wordt de kandidaat niet verkozen.

Toepassing artikel 7 van het Decreet en Omzendbrief 2008/01 dd 22.02.2008, deel III, pt. 4

 

 

 

© PéDéWé 08.2012 Hoewel de teksten hoofdzakelijk gebaseerd zijn op wetteksten, decretale verordeningen en omzendbrieven, is de interpretatie die er aan wordt gegeven een persoonlijk standpunt dat noch de Vlaamse Regering en haar administratie(s), noch de burgerlijke overheden en haar administratie(s), noch de kerkelijke overheid en haar instelling(en) verbindt.

 

Naar Index

Naar littera S