CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD

 

Jakobijnenstraat 4 te 9000 Gent

 

Archief tekst

Akten, Stukken, Briefwisseling

 

Het bewaren van het archief roept vraagtekens op. Hoe lang moet het archief, dat onder andere bestaat uit de notulen van de vergaderingen, de akten en stukken die moeten bijgehouden en neergelegd worden, alsook de inventarislijsten van de roerende en onroerende kerkgoederen, bewaard worden (zie Decreet, art. 35)?

De algemeen wettelijke bewaringstermijn is 30 jaar.

 

Kerkarchieven

 

Met kerkarchieven bedoelt men in feite drie archiefbestanden die men in een doorsnee parochie kan aantreffen: het historische archief van vóór 1801, het historisch archief vanaf 1801, en het parochiale en pastoraal archief.

 

De archiefstukken van de parochiekerken die dateren van voor 1801 werden bij de annexatie van ons land door Frankrijk op 1 oktober 1795, samen met alle andere kerkgoederen, staatsbezit. Dit had tot gevolg dat die archieven samen met andere kerkelijke goederen werden verspreid of verkocht, ofwel bewaard werden in het gemeentearchief of het rijksarchief, ofwel verborgen werden om te ontsnappen aan de in beslagname en naderhand (na 1801) terug bij het archief van de kerkfabriek werden gevoegd.

 

In het keizerlijk decreet van Napoleon van 30 december 1809 werd de hele organisatorische uitbouw van de kerkfabrieken geregeld, inclusief het archief van de kerkfabriek. Dit keizerlijk decreet is thans vervangen door het decreet van 7 mei 2004, door het decreet inhoudende de schrapping van de leeftijdsbeperking van 20 januari 2006 en door de vernieuwing van het Decreet van 06 juli 2012. In het decreet is de secretaris van de kerkraad eveneens belast met het bewaren van het archief (zie Decreet, art. 13).

 

De archiefstukken sinds 1801 die betrekking hebben op het parochiale leven en op de pastorale activiteiten van de pastoor en zijn medewerkers vallen buiten de bepalingen van de wetgeving op de kerkfabrieken.

 

Zolang de Vlaamse regering geen nieuwe archiefwetgeving of nieuw archiefbeheer heeft uitgebouwd, blijft de bestaande toestand van kracht, met name de archiefwet van 1955 en de richtlijnen en aanbevelingen van het Algemeen Rijksarchief van 1997.

 

Boekhouding

 

De boekhoudkundige stukken moeten 7 jaar bewaard worden, te rekenen vanaf de 1ste januari van het jaar dat volgt op het laatste stuk, namelijk dezelfde bewaartermijn die geldt voor de federale BTW-wetgeving.

Toepassing van de wet van 8 JUNI 2008. - Wet houdende diverse bepalingen, Titel VI. - Economie en zelfstandigen, Hoofdstuk IV, Bepalingen tot wijziging van de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen, art. 55 

 

Sociale documenten

 

Sommige kerkfabrieken hebben personeelsleden. In het algemeen moeten sociale documenten vijf jaar lang bewaard worden. Het begin van de bewaarperiode verschilt echter naar gelang de natuur van het document. De plaats van bewaring is dezelfde voor alle documenten: ofwel het adres waaronder de kerkfabriek als  werkgever ingeschreven is voor de RSZ.

Toepassing van artikel 5 , § 2 van het koninklijk besluit dd 29/03/2002 onder andere  i.v.m. het bewaren van sociale documenten

 

Taak van de Secretaris

 

De secretaris van de kerkfabriek bewaart het archief.

Toepassing van artikel 13 van het Decreet en AR-Bh tot 05.09.2008, art. 54

 

Erkenningsdecreet

 

Tijdens de wachtperiode zorgt het voorlopig bestuursorgaan voor het archief.

Toepassing van E.Art 12, 4°

 

 

© PéDéWé 08.2012 Hoewel de teksten hoofdzakelijk gebaseerd zijn op wetteksten, decretale verordeningen en omzendbrieven, is de interpretatie die er aan wordt gegeven een persoonlijk standpunt dat noch de Vlaamse Regering en haar administratie(s), noch de burgerlijke overheden en haar administratie(s), noch de kerkelijke overheid en haar instelling(en) verbindt.

 

Naar Index

Terug

Naar littera A